DomoticaHoewel domotica tegenwoordig snel ter sprake komt bij het bouwen of verbouwen van een pand blijft het voor veel mensen nog een vaag begrip. Domotica is eenvoudig te omschrijven als het omvormen van uw woning tot een 'smart'home. De kernwoorden hierbij zijn efficiëntie, comfort, flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Door het gebruik van domotica kan de efficiëntie van uw gebruik van elektriciteit enorm verhoogd worden. De energiebesparing die hieruit voorkomt is aanzienlijk.

Ook comfort is één van de grote pluspunten van domotica. Zo kan men werken met sferen die vooraf worden ingesteld waarbij verschillende scenario's kunnen worden geprogrammeerd. Wanneer we gaan koken kiezen we voor de sfeer 'keuken' waarbij onmiddellijk de nodige lichten worden ingeschakeld om in de keuken aan de slag te gaan. Is het tijd om gezellig in de zetel weg te zakken bij het kijken naar de tv dan kan de sfeer 'avond' worden ingeschakeld waarbij enkel nog een aantal gedimde lichten zijn ingeschakeld.
Deze voorbeelden zijn slechts een greep uit de vele mogelijkheden die domotica te bieden heeft.

Het grote voordeel van domotica is de flexibiliteit die het te bieden heeft. Alles is programmeerbaar en aanpasbaar.
Denk maar aan bovenvermelde sferen, maar ook aan de rolluiken en verwarming. Niet alleen is de domotica het brein van uw huis, het is tevens bedienbaar van op afstand.
Hebt u bijvoorbeeld een buitenverblijf, dan kan u vanop afstand uw aanwezigheid simuleren door het bedienen van de rolluiken. Of kunt u de verwarming in werking laten treden enkele uren voor uw aankomst.

Ook op vlak van producten is er een grote range aan beschikbare producten. Wij werken met het protocol KNX waardoor u keuze heeft uit producten van meer dan 400 leveranciers.

Tot slot is de gebruiksvriendelijkheid die domotica te bieden heeft een belangrijke meerwaarde. Zo zijn de schakelaar eenvoudig te bedienen door jong en oud en kunt u uw woning nauwgezet volgen of beheren vanop uw smartphone.

Kortom, domotica biedt voldoende mogelijkheden en voordelen om de installatie ervan te overwegen.